2008. október 13., hétfő

A GTA IV-ről általában:

Bevezetés:

A GTA IV a nagy sikerű Grand Theft Auto széria immáron sokadik része. A 4-es számot feltehetőleg azért kapta, mert legalább akkora ugrás volt a San Andreas és a GTA IV között, mint anno a GTA 2 és 3 között volt. A játék Liberty Cityben játszódik, főhősünk Niko Bellic.

Grafika:

A játékot az úgynevezett RAGE (Rockstar's Advanced Game Engine) motor hajtja. Az autók, emberek és objektumok textúrái sokkal részletesebbek lettek, mint korábban. A fények és fényvisszaverődések, árnyékok sokkal realisztikusabbak, a vízen például látni lehet Niko vagy az épp ott lévő dolgok tükörképét. Az animációk is sokkal élethűbbek, az ujjak most már "elkülönülnek" a testtől, vagyis nem lesz egybeforrva a kézzel.

AI:

Az AI, más néven mesterséges intelligencia is rengeteget fejlődött. Az emberek itt jobban viszonyulnak a rendes élethez, nem csak céltalanul "lődörögnek" az utcákon, hanem bevásárolnak, ülnek a parkon, olvasgatnak, cigarettáznak, stb. Bár e téren már az SA is jelentős előrelépés volt, hiszen a kocsik ott is megálltak egy ház előtt (az már persze egyáltalán nem zaklatta fel a sofőrjét ha utána két pillanattal elloptuk szeretett matchboxát), illetve hogy az emberek a parkokban napoztak, ott is volt már cigarettázás, stb.

Megjelenés:

A GTA IV 2008. április 29-én jelent meg világszerte Xbox 360-ra és PS3-ra. Ekkor még bizonytalan volt a számítógépes megjelenés, mígnem a Rockstar Games augusztus 6-án bejelentette a játék PC-s verzióját, 2008. november 21-ei európai dátummal.

Nincsenek megjegyzések: